1. İhtiyacınızdan fazla ekmek almayın. Uzun
süreli ekmek depolamak istiyorsanız buzdolabı ve derin dondurucunuzu
kullanabilirsiniz.
2. Bayat ekmekler (küflenmeden) ekmek
tatlısı yapılabilir ya da ufalanarak buzlukta saklanabilir ve galeta unu yerine
kullanılabilir.
3. Özellikle uzun sürede pişen yemekler
için düdüklü tencere kullanılabilir. Bu, doğalgaz israfını önler aynı zamanda
size zaman kazandırır ve yiyeceklerin besin değeri korunur.
4. Ocakta büyük bir ateşin üzerine küçük
bir tencere koymak yanlıştır. Bu şekilde tencereyle birlikte ortamı da ısıtmış
olursunuz. Ateşin büyüklüğüne göre tencere seçilmeli ve tencere tabanı ısıyı
eşit yayabilecek düz bir taban olmalıdır.
5. Dondurulmuş gıdalar önceden çözdürülürse
yemeğin pişme süresi kısalır.
6. Sebze ve meyveleri ihtiyacınız olduğu
kadar taneyle market reyonlarından alabilirsiniz. Böylece her seferinde
beklememiş, taze ürünler tüketebilirsiniz.
7. Konserve, dondurulmuş gıda, yoğurt,
peynir, şarküteri ürünleri, et gibi çabuk bozulabilecek gıdaları ihtiyaç olduğu
kadar ve küçük gramajlı paketler halide satın alabilirsiniz.
8. Sebzeleri ve meyveleri yıkadıktan sonra
buzdolabında saklayacaksanız, kurulayarak kapalı bir kaba ya da buzdolabı
poşetine koyun. Islak bırakıldıklarında kapta ve poşete biriken su yiyecekleri
çürütür.
9. Haftalık olarak sebze alışverişi
yapanlar; mantar, kabak, patlıcan ve ıspanakları buzdolabında saklarken kese
kağıdına koyduklarında sebzelerinin uzun süre taze kalmalarını sağlayabilir.
10. Buzdolabında en çok çöpe giden besinlerden
biri de yeşilliklerdir. Maydanoz, marul ve taze soğanları yıkayıp kuruttuktan
sonra vakumlu kap ya da havası alınabilen buzdolabı poşetlerinde uzun süre
saklayabilirsiniz.
11. Market alışverişi sonrasında aynı
üründen bir tane daha aldığınızı fark ederseniz, yeni aldığınız ürünü dolabın
arka tarafına, eski ürünü rafın ön tarafına yerleştirin. Aksi takdirde yeni
ürün bitene kadar, dolaptaki eski ürün bozularak çöp olabilir.
12. Çiğ sebze ve meyve atıkları ile organik
gübre yapabilir ve bahçenizdeki bitkileri kendi yaptığınız gübre ile
besleyebilirsiniz.
13. Sebzelerin sapları ve kabuklarından
yemeklerde kullanabileceğiniz sebze suları hazırlayabilirsiniz.
14. Yemek servisinde büyük porsiyonlar
yerine küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Böylece tabakta kalan yemekler çöpe
atılmaktan kurtulur.
15. Kağıt ve plastik atıklar ev atıkları ile
karıştırılmamalı, geri dönüşüm sağlanmalıdır.
16. Bulaşık ve çamaşır makineleri tam
doldurularak çalıştırılmalı, az miktarda çamaşır yıkamak için yarım yük ile
çalıştırılabilen makineler tercih edilmelidir.
17. Enerji tasarrufu için beyaz eşyalarda
A+, A++, A+++ enerji sınıflarındaki eşyalar kullanılmalıdır.
18. Odadan çıkarken lamba kapatılmalı,
gereksiz aydınlatma yapılmamalıdır.
19. Aydınlatmada enerji tasarruflu lambalar
kullanılmalıdır.
20. Televizyonlar sadece kumandadan
kapatıldığında standby modundayken elektrik harcaması yapar. Fişi çektiğinizde
ay sonunda elektrik faturanızdaki azalmayı görebilirsiniz.
21. Küçük ev aletleri ile işiniz bittikten
sonra fişlerini çekmek enerji tasarrufu sağlar.
22. Seyahate çıkarken buzdolabı en düşük
soğutma seviyesine getirilmelidir.
23. Azar azar ütülemek yerine ütülenecek
giysileri biriktirerek ütü yapılmalıdır. Parça parça yapılan ütüde her
seferinde ütünün ısınması beklenir, bu da boşa harcanan zaman ve elektrik
demektir.
24. Fırını önceden ısıtmamak ve yemeğin
pişmesine 5 dakika kala fırını kapatmak elektrik kullanımında tasarruf sağlar.
25. Musluk ve klozet rezervuarlarında su
kaçağı olmadığından emin olunmalıdır.
26. Klozete tuvalet kağıdı, peçete vb.
atılmamalıdır. Bu, fazla su tüketimine sebep olabilir.
27. Sebzeleri akan su altında yıkamaktansa,
sirkeli suda bekletmek daha tasarruflu bir yöntemdir.
28. Daha iyi bir ısınma ve doğalgaz
faturasında tasarruf için pencerelerde çift cam kullanılmalı ve radyatörlerin
önü eşyalar ile kapatılmamalıdır.
29. Kışın yeterince ısınan evde camlar
açılmamalı, ısı ayarı düşürülmelidir.
30. Binada çatı, dış duvar ve pencerelerde
ısı yalıtımı yapılmalıdır.
31. Yalıtımsız binalarda radyatör ısısı,
binanın dış duvarına yansır. Isıyı kaybetmemek için radyatör arkalarına ısı
yalıtım levhası koyabilirsiniz.
32. Buzdolabını ısınan eşyaların yanına ya
da doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayın. Bu, dolabın daha fazla soğutma
yapabilmek için daha fazla enerji harcamasına neden olur.
33. Çamaşır makinesinde 30-40 derece arası
su sıcaklığı idealdir. Bulaşık yıkamada 60 derecenin üzerine çıkılmamalıdır.
34. Evin en sık kullandığınız bölümlerinde
gün ışığından faydalanabilirsiniz. Yemek masasını, sandalyeleri ve çalışma
masasını cama yakın yerleştirmek gibi.
35. Bina içinde hareket sensörlü lambalar
tercih edilerek, ışığın uzun süre yanık kalması önlenebilir.
36. Kağıt tasarrufu için geri dönüşüm tercih
edilmelidir.
37. Evinizde nüfus azsa sebze ve meyvelerin
boyutlarını fazla büyük almayın.
38. Aldığınız file soğanı buzdolabında
saklayarak, daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.
39. Sıvı deterjan, yumuşatıcı, yüzey
temizleyici gibi temizlik malzemeleriniz bittiğinde şişeyi biraz su ile
çalkalayarak en az 2 seferlik kullanım elde edebilirsiniz.
40. Çocuğunuza para biriktirmeyi öğretin ve
alışverişe birlikte çıkın. Örnek davranışlar sergilemeniz, tasarruflu
alışverişi ona anlatmanız çocuğunuzun bilinçlenmesini sağlar ve o da gelecek
nesillere sizden öğrendiklerini aktarabilir.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilİsraf Haramdır
YanıtlaSil